Hovězí na burgundský způsob
Ingredience:
1 ¼ sklenice vína, 1 šálek olivového oleje, šálek citronové šťávy, 5 stroužků česneku, 1-2 lžíce nasekaného tymiánu, 1-2 lžíce čerstvé majoránky, 1,5 kg hovězího masa vhodného k dušení, 3 lžíce olivového oleje, 250 g slaniny nakrájeného na kostky, 1 šálek nakrájeného póru, 1 šálek nakrájené karotky, 2 šálky krájené cibule, 3 lžíce pasírovaného česneku, sůl a pepř, ½ šálku mouky, 1 šálek hovězího bujón, 350 g krájených rajčat, 1 pórková nať, 2 lžíce čerstvého tymiánu, 200 g šalotky, 250 g krájených hub (nejlépe shiitake), 4 lžíce másla široké vaječné nudle
Postup:
Maso dáme do středně velké mísy, přidáme víno, olivový olej, citronovou šťávu, česnek a koření. Smícháme dohromady a necháme marinovat dvě hodiny, popřípadě přes noc. Poté maso z marinády vyjmeme. Rozpálíme olej na pánvi, přidáme slaninu a smažíme dozlatova. Vyjmeme z pánve a vložíme na ní pór, mrkev, cibuli, česnek a opět opékáme dozlatova. Maso obalíme v mouce, soli a pepři. Lehce jej osmahneme na velké pánvi. Přidáme víno, zeleninu, slaninu, bujón, rajčata, marinádu a pórkovou nať. Zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a dusíme do změknutí. Prudce osmažíme houby na másle a dáme je stranou. Poté osmahneme šalotku. K podušenému masu přidáme cibuli a houby a krátce je promícháme. Jako přílohu podáváme nudle. Protože se jedná o francouzský recept, doporučujeme servírovat s lahví kvalitního červeného vína.
Ohodnoťte tento recept:
Ohodnoťte tento recept známkou od 1 do 5 (jako ve škole)
Známka receptu: 2.84
Hodnoceno: 25988 krát