První pařížský automat na prodej masa
10.02.2016, Kamil Malát |
Prodejní automaty na nápoje či cukrovinky potkáváme na každém kroku. Automaty na maso a masné produkty už tak běžně k vidění nejsou. V Německu, odkud vynález pochází, jich funguje zhruba pětistovka, ve Francii jich je zatím instalováno pouze několik. Jedním z provozovatelů je nově i řeznictví L’Ami Txulette, které před několika dny zprovoznilo úplně první automat v Paříži. Zavedením prodeje svých produktů přes automat se majitel řeznictví Florence Pouzol snaží nabídnout zákazníkům čerstvé maso 24 hodin sedm dní v týdnu, neboť francouzské zákony nedělní prodej neumožňují.
Prodejny kvůli zákonům přicházejí o část zisku, a proto hledají způsoby, jak nařízení obejít a vyjít zákazníkům vstříc. Řeznictví L’Ami Txulette otevřelo první prodejní automat se syrovým masem v Paříži. "Nabízí výběr z našich produktů, které si sami připravujeme a vakuově balíme. Chtěli jsme našim zákazníkům nabídnout další službu, když je obchod zavřený," říká majitel řeznictví Florence Pouzol. Za 250gramový hovězí steak lidé zaplatí 8,50 euro (230 korun), za dvě vepřové kotlety pak pět euro (140 korun), nabízí ale třeba i hovězí carpaccio, šunku, kuřecí maso či dokonce vejce. Zaplatit lze hotově, ale i kartou. Krok, který v módním 11. pařížském okrsku vzbudil zájem, ale není ničím novým. V Německu, odkud vynález přišel, je podobných automatů kolem pěti set. A v samotné Francii fungují na dalších čtyřech místech, pravda, nikoli v Paříži, ale v regionech.
První automat na maso instaloval před dvěma roky majitel řeznictví Laëtitia Lafaye ve městě Sainte-Catherine na jihozápadě Francie. Minulý měsíc například vznikl ve městě Mennetou-sur-Cher prodejní automat na vyhlášenou aromatickou uzeninu andouillette vyrobenou z vepřových vnitřností, aby si ji mohli zakoupit i nedělní turisté.
Doby, kdy se v prodejním automatu daly koupit jen sušenky, žvýkačky nebo bagety, zřejmě pomalu končí. Byť to tak v Česku, které nemá problém s otevírací dobou obchodů, a večerka je skoro na každém rohu, nevypadá. Například ve zmíněné Francii masu vyklestil cestu automat na bagety, který si vedle svého obchodu instaloval pekař Jean-Louis Hecht v roce 2011. Od té doby jich v zemi fungují stovky.
Prodejny kvůli zákonům přicházejí o část zisku, a proto hledají způsoby, jak nařízení obejít a vyjít zákazníkům vstříc. Řeznictví L’Ami Txulette otevřelo první prodejní automat se syrovým masem v Paříži. "Nabízí výběr z našich produktů, které si sami připravujeme a vakuově balíme. Chtěli jsme našim zákazníkům nabídnout další službu, když je obchod zavřený," říká majitel řeznictví Florence Pouzol. Za 250gramový hovězí steak lidé zaplatí 8,50 euro (230 korun), za dvě vepřové kotlety pak pět euro (140 korun), nabízí ale třeba i hovězí carpaccio, šunku, kuřecí maso či dokonce vejce. Zaplatit lze hotově, ale i kartou. Krok, který v módním 11. pařížském okrsku vzbudil zájem, ale není ničím novým. V Německu, odkud vynález přišel, je podobných automatů kolem pěti set. A v samotné Francii fungují na dalších čtyřech místech, pravda, nikoli v Paříži, ale v regionech.
První automat na maso instaloval před dvěma roky majitel řeznictví Laëtitia Lafaye ve městě Sainte-Catherine na jihozápadě Francie. Minulý měsíc například vznikl ve městě Mennetou-sur-Cher prodejní automat na vyhlášenou aromatickou uzeninu andouillette vyrobenou z vepřových vnitřností, aby si ji mohli zakoupit i nedělní turisté.
Doby, kdy se v prodejním automatu daly koupit jen sušenky, žvýkačky nebo bagety, zřejmě pomalu končí. Byť to tak v Česku, které nemá problém s otevírací dobou obchodů, a večerka je skoro na každém rohu, nevypadá. Například ve zmíněné Francii masu vyklestil cestu automat na bagety, který si vedle svého obchodu instaloval pekař Jean-Louis Hecht v roce 2011. Od té doby jich v zemi fungují stovky.