Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (612)
Legislativa (243)
Šlechtění (353)
Výběry býků (505)
Výstavy (431)
Zdraví (285)
Pozvánky (574)
Zajímavosti (363)
Ze svazu (694)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Nižší spotřeba masa nemusí vždy být ekologičtější

29.02.2016,  Kamil Malát  

Nový výzkum zjistil, že snížení spotřeby masa nemusí vždy nutně vést ke snížení produkce skleníkových plynů. Tento závěr se může zdát nečekaný, poněvadž je obecně přijímáno, že intenzivní zemědělství je zodpovědné za velkou část globálních skleníkových plynů v atmosféře. Podle výzkumu Edinburské univerzity (SRUC - Scotland’s Rural College) a Brazilského zemědělského výzkumného centra (Embrapa) by snížení produkce hovězího masa v brazilském Cerradu, což je jedna ze světově největších oblastí produkce hovězího masa, mohlo dokonce navýšit počet světových skleníkových emisí. Tato zjištění byla zveřejněna v odborném žurnálu Nature Climate Change.

Rafael Silva z Matematické fakulty Edinburské univerzity, vedoucí výzkumného týmu, vysvětluje: "Mnoho z brazilských pastvin je ve špatném stavu, což vede nejen k nízké produkci hovězího masa, ale i k vysoké produkci skleníkových emisí, jejichž původcem je dobytek. Avšak zvyšující se poptávka po mase podněcuje farmáře k obnovování znehodnocených pastvin. Tím by se podpořilo množství uhlíku nashromážděného v půdě a zvýšila se produktivita chovu dobytka. Následkem toho by bylo potřeba méně půdy na pastvu, snížila deforestace a potencionálně tedy snížily emise."

I když pastviny nejsou tak efektivní na zadržování uhlíku jako lesy, brazilská tráva (většinou Brachiaria genus) k tomu má mnohem lepší předpoklady než druhy trav, které nalezneme v Evropě, poněvadž má delší kořeny. Větší kvalita travnatých pastvin zajistí zvýšení množství uhlíku nashromážděného v půdě a to povede ke snížení množství emisí CO2. Zlepšování kvality pastvin zahrnuje mechanické i chemické obdělávání půdy a použití lépe adaptovaných semen společně s vápenatými, vápencovými a dusíkatými hnojivy. Většina brazilských pastvinových půd je kyselých, tudíž vyžadují malé množství dusíku.

V případě brazilské Cerrady by snížení produkce hovězího mohlo vést ke snížení podnětů pro obnovu půdy, a tudíž vést k vyšším emisím. Vědci zjistili, že pokud poptávka po hovězím mase vzroste o 30 % do roku 2030 v porovnání s nynějšími odhady, množství emisí by se snížilo dle předpokladů o 10 %. Snížení poptávky o 30 % by vedlo k 9 % nárůstu emisí, to vše za předpokladu, že míra deforestace se nezmění se zvýšenou poptávkou. Avšak pokud tato míra poroste společně s poptávkou, emise by mohly vzrůst dokonce až o 60%.

Prof. Dominic Moran ze SRUC říká: "Zpráva z našeho výzkumu si klade za cíl upozornit na nechtěné následky. V některých produkčních regionech by přesun k na maso méně náročné stravě pomohl omezit klimatické změny, ale je důležité porozumět podstatě různých produkčních systémů předtím, než prohlásíme, že snížení produkce bude mít stejný efekt ve všech systémech."

Zdroj: www.sciencedaily.com
překlad Čeněk Horáček

Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz