Povinnost označování masa informací o původu
01.08.2016, SVS |
Již nějaký čas platí povinnost označovat maso informací o původu. Jedná se o velmi zapeklitou legislativu, která kombinuje věk a hmotnost zvířat s délkou jejich života v jednotlivých zemích. Potřebnými informacemi disponuje chovatel, který je musí předat jatkám, a ty zase dále bourárně a tak dále. Aby všem tuto povinnost usnadnila, upravila Státní veterinární správa (SVS) vzor formuláře, tzv. „informaci o potravinovém řetězci“, což je dokument, který již od roku 2009 musí všichni chovatelé poskytovat jatkům.
Účelem výše uvedeného dokumentu je doložit zejména to, že zvířat jsou zdravá a nebyla nevhodně léčena. Aby chovatelé prasat, drůbeže a skotu nemuseli vymýšlet nový dokument a studovat příslušnou legislativu, byly do vzoru informací o potravinovém řetězci přidány jednoduché kolonky, jejichž zaškrtnutím poskytne chovatel veškeré potřebné informace.
Aktualizované vzory informací o potravinovém řetězci, s částí věnovanou původu zvířat pro účely označování masa, jsou ke stažení na internetových stránkách Státní veterinární správy v části „Formuláře ke stažení“ – „Potravinový řetězec“ ZDE.
Více informací o povinném označování původu masa je na internetových stránkách Státní veterinární správy v části „Veřejné zdraví“ – „Povinné označování původu masa“ ZDE.
Mgr. Petr Pejchal,
tiskový mluvčí SVS
Účelem výše uvedeného dokumentu je doložit zejména to, že zvířat jsou zdravá a nebyla nevhodně léčena. Aby chovatelé prasat, drůbeže a skotu nemuseli vymýšlet nový dokument a studovat příslušnou legislativu, byly do vzoru informací o potravinovém řetězci přidány jednoduché kolonky, jejichž zaškrtnutím poskytne chovatel veškeré potřebné informace.
Aktualizované vzory informací o potravinovém řetězci, s částí věnovanou původu zvířat pro účely označování masa, jsou ke stažení na internetových stránkách Státní veterinární správy v části „Formuláře ke stažení“ – „Potravinový řetězec“ ZDE.
Více informací o povinném označování původu masa je na internetových stránkách Státní veterinární správy v části „Veřejné zdraví“ – „Povinné označování původu masa“ ZDE.
Mgr. Petr Pejchal,
tiskový mluvčí SVS