V Budějovicích se diskutovalo o kvalitě potravin
16.04.2019, Kamil Malát |
Univerzita Karlova připravila na 11. dubna již třetí veřejnou diskusi v rámci projektu "Česko! A jak dál?", který spustila na začátku letošního roku. Tématem se v tomto případě stalo zemědělství a kvalita potravin. S občany diskutovali zástupci Univerzity Karlovy v čele s rektorem Tomášem Zimou a Jihočeské univerzity, Ministerstva zemědělství, Evropského parlamentu, zemědělských a potravinářských organizací, občanských i neziskových sdružení, zemědělci i studenti. Jsme poctěni, že za zemědělské organizace byl přizván předseda našeho svazu Václav Jungwirth.
Ten se zúčastnil nejenom panelové debaty v Českých Budějovicích, ale byl i hostitelem pana rektora během jeho pracovní cesty po zemědělských a potravinářských závodech. Řeč pochopitelně přišla i na podporu spotřeby českého kvalitního hovězího masa z masného skotu a jeho koordinovaného dodávání do obchodní sítě a do nejrůznějších stravovacích zařízení. Pan rektor vyjádřil ochotu se těmito tématy dále zabývat a přislíbil, že bude jménem Univerzity Karlovy v oblasti kvality potravin a zemědělství iniciovat na příslušných odpovědných místech (ministerstva, Parlament, státní a veřejné instituce, politici) návrhy na systémové změny.
„Bavili jsme se o státní politice v oblasti zemědělství, boji českých europoslanců proti dvojí kvalitě potravin v EU či změnách kvality a rozmanitosti krajiny kolem nás. Důležitým tématem byla také role a odpovědnost univerzit ve společnosti a zapojení se do pomoci s řešením problémů v zemědělství. Jejich role je nezastupitelná, a to v oblasti vývoje nových technologií, inovací a aplikaci chytrých řešení,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a doplnil: „Kvalita potravin je mimořádně aktuální téma. To, co jíme, má zcela zásadní vliv na naše zdraví a kvalitu života. Je potřeba zvýšit mezi lidmi osvětu a věnovat se vzdělávání o tom, jak silně potraviny náš život ovlivňují. Přál bych si, aby při našem výběru potravin vítězila kvalita, nikoli jen cena, cena, cena. A aby se na český trh dostávaly především kvalitní české výrobky.“
Panelové diskuse se v Českých Budějovicích společně s rektorem UK Tomášem Zimou účastnili Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu, Pavel Kozák, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Jindřich Fialka ze sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR, Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Václav Jungwirth, předseda Českého svazu chovatelů masného skotu, a Radim Perlín, vedoucí výzkumného centra RURAL Přírodovědecké fakulty UK.
Ten se zúčastnil nejenom panelové debaty v Českých Budějovicích, ale byl i hostitelem pana rektora během jeho pracovní cesty po zemědělských a potravinářských závodech. Řeč pochopitelně přišla i na podporu spotřeby českého kvalitního hovězího masa z masného skotu a jeho koordinovaného dodávání do obchodní sítě a do nejrůznějších stravovacích zařízení. Pan rektor vyjádřil ochotu se těmito tématy dále zabývat a přislíbil, že bude jménem Univerzity Karlovy v oblasti kvality potravin a zemědělství iniciovat na příslušných odpovědných místech (ministerstva, Parlament, státní a veřejné instituce, politici) návrhy na systémové změny.
„Bavili jsme se o státní politice v oblasti zemědělství, boji českých europoslanců proti dvojí kvalitě potravin v EU či změnách kvality a rozmanitosti krajiny kolem nás. Důležitým tématem byla také role a odpovědnost univerzit ve společnosti a zapojení se do pomoci s řešením problémů v zemědělství. Jejich role je nezastupitelná, a to v oblasti vývoje nových technologií, inovací a aplikaci chytrých řešení,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a doplnil: „Kvalita potravin je mimořádně aktuální téma. To, co jíme, má zcela zásadní vliv na naše zdraví a kvalitu života. Je potřeba zvýšit mezi lidmi osvětu a věnovat se vzdělávání o tom, jak silně potraviny náš život ovlivňují. Přál bych si, aby při našem výběru potravin vítězila kvalita, nikoli jen cena, cena, cena. A aby se na český trh dostávaly především kvalitní české výrobky.“
Panelové diskuse se v Českých Budějovicích společně s rektorem UK Tomášem Zimou účastnili Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu, Pavel Kozák, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Jindřich Fialka ze sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR, Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Václav Jungwirth, předseda Českého svazu chovatelů masného skotu, a Radim Perlín, vedoucí výzkumného centra RURAL Přírodovědecké fakulty UK.