Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (612)
Legislativa (243)
Šlechtění (353)
Výběry býků (505)
Výstavy (431)
Zdraví (285)
Pozvánky (574)
Zajímavosti (363)
Ze svazu (694)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

V Budějovicích se diskutovalo o kvalitě potravin

16.04.2019,  Kamil Malát  

Univerzita Karlova připravila na 11. dubna již třetí veřejnou diskusi v rámci projektu "Česko! A jak dál?", který spustila na začátku letošního roku. Tématem se v tomto případě stalo zemědělství a kvalita potravin. S občany diskutovali zástupci Univerzity Karlovy v čele s rektorem Tomášem Zimou a Jihočeské univerzity, Ministerstva zemědělství, Evropského parlamentu, zemědělských a potravinářských organizací, občanských i neziskových sdružení, zemědělci i studenti. Jsme poctěni, že za zemědělské organizace byl přizván předseda našeho svazu Václav Jungwirth.

Ten se zúčastnil nejenom panelové debaty v Českých Budějovicích, ale byl i hostitelem pana rektora během jeho pracovní cesty po zemědělských a potravinářských závodech. Řeč pochopitelně přišla i na podporu spotřeby českého kvalitního hovězího masa z masného skotu a jeho koordinovaného dodávání do obchodní sítě a do nejrůznějších stravovacích zařízení. Pan rektor vyjádřil ochotu se těmito tématy dále zabývat a přislíbil, že bude jménem Univerzity Karlovy v oblasti kvality potravin a zemědělství iniciovat na příslušných odpovědných místech (ministerstva, Parlament, státní a veřejné instituce, politici) návrhy na systémové změny.

„Bavili jsme se o státní politice v oblasti zemědělství, boji českých europoslanců proti dvojí kvalitě potravin v EU či změnách kvality a rozmanitosti krajiny kolem nás. Důležitým tématem byla také role a odpovědnost univerzit ve společnosti a zapojení se do pomoci s řešením problémů v zemědělství. Jejich role je nezastupitelná, a to v oblasti vývoje nových technologií, inovací a aplikaci chytrých řešení,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Tomáš Zima a doplnil: „Kvalita potravin je mimořádně aktuální téma. To, co jíme, má zcela zásadní vliv na naše zdraví a kvalitu života. Je potřeba zvýšit mezi lidmi osvětu a věnovat se vzdělávání o tom, jak silně potraviny náš život ovlivňují. Přál bych si, aby při našem výběru potravin vítězila kvalita, nikoli jen cena, cena, cena. A aby se na český trh dostávaly především kvalitní české výrobky.“

Panelové diskuse se v Českých Budějovicích společně s rektorem UK Tomášem Zimou účastnili Olga Sehnalová, poslankyně Evropského parlamentu, Pavel Kozák, děkan Fakulty rybářství a ochrany vod Jihočeské univerzity, Jindřich Fialka ze sekce zemědělství a potravinářství Ministerstva zemědělství ČR, Miroslav Koberna, ředitel pro programování a strategii Potravinářské komory ČR, Václav Jungwirth, předseda Českého svazu chovatelů masného skotu, a Radim Perlín, vedoucí výzkumného centra RURAL Přírodovědecké fakulty UK.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz