Předpoklad vývoje globální spotřeby masa
27.07.2020, Kamil Malát |
Podle analýzy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) vzroste celosvětová spotřeba masa v příštím desetiletí o 12 procent. Nárůst globální poptávky bude v následujících letech stimulován dvěma hlavními faktory. Jednak nízké náklady na krmení zvýší ve světě lukrativnost chovu hospodářských zvířat a drůbeže a současně střední vrstva spotřebitelů využije zvýšených příjmů k nákupu potravin vyšší hodnoty jako je právě maso. V rozvojových zemích, zejména v Asii a Africe, se spotřeba masa zvyšuje pětkrát rychleji, než ve vyspělých zemích.
Očekává se, že konzumace drůbežího masa na celém světě vzroste (do roku 2029) na 145 milionů tun, spotřeba vepřového masa se zvýší v příštích 10 letech na 127 milionů tun. To představuje 28% celosvětového nárůstu spotřeby masa. Spotřeba skopového masa se zvýší o 2 miliony tun a bude představovat 6 procent další spotřeby.
V případě hovězího masa se do roku 2029 očekává nárůst globální spotřeby na 76 milionů tun, což v procentuálním vyjádření znamená 16 procent celosvětového růstu. Konzumace hovězího poroste především v rozvojových zemích. Naproti tomu tlak na vyšší ochranu životního prostředí v Evropě povede mimo jiné k přechodu od živočišných bílkovin k alternativním zdrojům proteinů a nahrazení červeného masa, zejména hovězího masa, drůbežím a rybami.
Očekává se, že konzumace drůbežího masa na celém světě vzroste (do roku 2029) na 145 milionů tun, spotřeba vepřového masa se zvýší v příštích 10 letech na 127 milionů tun. To představuje 28% celosvětového nárůstu spotřeby masa. Spotřeba skopového masa se zvýší o 2 miliony tun a bude představovat 6 procent další spotřeby.
V případě hovězího masa se do roku 2029 očekává nárůst globální spotřeby na 76 milionů tun, což v procentuálním vyjádření znamená 16 procent celosvětového růstu. Konzumace hovězího poroste především v rozvojových zemích. Naproti tomu tlak na vyšší ochranu životního prostředí v Evropě povede mimo jiné k přechodu od živočišných bílkovin k alternativním zdrojům proteinů a nahrazení červeného masa, zejména hovězího masa, drůbežím a rybami.