Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (612)
Legislativa (243)
Šlechtění (353)
Výběry býků (505)
Výstavy (431)
Zdraví (285)
Pozvánky (574)
Zajímavosti (363)
Ze svazu (694)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Předpoklad vývoje globální spotřeby masa

27.07.2020,  Kamil Malát  

Podle analýzy Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) a Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů (FAO) vzroste celosvětová spotřeba masa v příštím desetiletí o 12 procent. Nárůst globální poptávky bude v následujících letech stimulován dvěma hlavními faktory. Jednak nízké náklady na krmení zvýší ve světě lukrativnost chovu hospodářských zvířat a drůbeže a současně střední vrstva spotřebitelů využije zvýšených příjmů k nákupu potravin vyšší hodnoty jako je právě maso. V rozvojových zemích, zejména v Asii a Africe, se spotřeba masa zvyšuje pětkrát rychleji, než ve vyspělých zemích.

Očekává se, že konzumace drůbežího masa na celém světě vzroste (do roku 2029) na 145 milionů tun, spotřeba vepřového masa se zvýší v příštích 10 letech na 127 milionů tun. To představuje 28% celosvětového nárůstu spotřeby masa. Spotřeba skopového masa se zvýší o 2 miliony tun a bude představovat 6 procent další spotřeby.

V případě hovězího masa se do roku 2029 očekává nárůst globální spotřeby na 76 milionů tun, což v procentuálním vyjádření znamená 16 procent celosvětového růstu. Konzumace hovězího poroste především v rozvojových zemích. Naproti tomu tlak na vyšší ochranu životního prostředí v Evropě povede mimo jiné k přechodu od živočišných bílkovin k alternativním zdrojům proteinů a nahrazení červeného masa, zejména hovězího masa, drůbežím a rybami.
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz