Genetické hodnocení kvality hovězího masa
30.09.2020, Kamil Malát |
Databázi se senzorickými údaji začali Irové vytvářet v listopadu 2016 a nyní čítá data od více než 6000 kusů skotu, což z ní činí největší takovou databázi globálně používanou pro genetické hodnocení vlastností masa. Data se do ní dostávají tak, že skupiny zkušených degustátorů hodnotí po porážce vybraných kusů na stupnici od 1 do 9 šťavnatost masa, jeho křehkost a celkový chuťový vjem. Kromě těchto subjektivních charakteristik jsou sledovány ještě informace o pH, mramorování a velikosti roštěnce. Dosavadní výsledky ukazují, že nejlépe si chuťově vede maso z jalovic, těsně následované masem z volků a s velkým odstupem je maso z býčků. O tom, jaká plemena dominují a případně kteří inseminační býci jsou nositeli žádoucích chuťových vlastností, se zatím výsledky nezmiňují.
Meat Technology Ireland (MTI) je pětiletý výzkumný a inovační program zpracovatelů masa spolufinancovaný společností Enterprise Ireland a konsorciem devíti zpracovatelů hovězího a skopového masa, který má za cíl vybudovat strategickou základnu výzkumu a inovací ve zpracování hovězího a skopového masa v Irsku. Náklady na projekt jsou ve výši 8,1 milionu EUR.
Od zavedení indexu (plamenné hodnoty) kvality masa si Irové slibují, že bude mít zásadní význam pro průběžné zlepšování chuťových vlastností masa a tím upevňování pozice irských producentů hovězího masa na domácím, ale i globálním trhu. Přestože díky přetrvávající krizi stavy masného skotu v Irsku klesají, soběstačnost této země ve výrobě hovězího masa i nadále přesahuje 700 %. Irsko je značně závislé na exportu masa a živého skotu, a proto je na poli inovací a výzkumu ve spojení s masným skotem a hovězím mase jedním z celosvětových lídrů.