Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (612)
Legislativa (243)
Šlechtění (353)
Výběry býků (504)
Výstavy (431)
Zdraví (285)
Pozvánky (574)
Zajímavosti (363)
Ze svazu (694)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker

Chov hospodářských zvířat zmírňuje klimatické změny

17.04.2023,  Kamil Malát  

Chov dobytka přispívá k boji proti globálnímu oteplování a zmírňování změny klimatu. To jsou stručně závěry nové studie týmu italských výzkumníků, kteří přepočítali emise ze sektoru živočišné výroby pomocí nového způsobu GWP* vytvořenou skupinou fyziků oxfordské univerzity zveřejněné v periodiku Nature. Nová metodika GWP* zohledňuje rozdíl v rychlosti degradace skleníkových plynů v atmosféře. Práce anglických fyziků na této zpřesněné metodice by měla vést ke změně směřování debaty o udržitelnosti systému chovu hospodářských zvířat.

Oxfordská studie poprvé brala v potaz rozdíl v působení různých skleníkových plynů na globální oteplování mezi krátkodobými klimatickými znečišťujícími látkami, jako je metan, a dlouhodobými, jako je oxid uhličitý.

Nová metoda bere v úvahu stálost plynů v atmosféře

Vědci vypozorovali, že pokud skleníkový plyn zůstane v atmosféře krátkou dobu, je jeho vliv na globální oteplování nulový. Pokud emise zůstávají každý rok konstantní, je jejich vliv záporný (atmosféra se ochlazuje), jelikož dochází vlastně ke snížení. Snížením koncentrace se totiž snižuje i příspěvek ke skleníkovému efektu. Pokud se emise zvýší, dochází k zahřívání planety, protože tento typ plynu má mnohem větší skleníkový efekt než CO2. Nové metodické postupy výpočtu tedy zohledňují tento rozdíl a zejména dobu, po kterou plyn zůstává v atmosféře. To je zásadní rozdíl oproti původním analýzám, vezmeme-li v úvahu, že metan po 50 letech prakticky vymizel, zatímco oxid uhličitý zůstává v atmosféře déle než tisíc let.

Při výpočtu klimatických dopadů zemědělsko-potravinářského systému je třeba chápat, že metan a CO2 jsou produkovány ve všech přírodních jevech, včetně člověka, a že skleníkový efekt je také přirozený jev, bez kterého by teplota naší planety byla asi –15°C. Změna klimatu je důsledkem zvýšených emisí skleníkových plynů v důsledku antropických činností, takže do počítání nesmíme započítávat dýchání rostlin, zvířat a mikrobů a přirozené emise ze sopek a přírodních požárů.

Z tohoto důvodu hovoříme o tzv. biogenních emisích odlišných od emisí z fosilních paliv při jejichž spalování se uvolňují molekuly CO2, které se do fosilní podoby vrátí až za miliony let, s „otevřeným“ uhlíkovým cyklem. Místo toho je v případě zemědělské výroby cyklus „uzavřen“, nikoli ve fosilních časech, ale v biologickém čase.

Růst fotosyntetizující biomasy, jako jsou rostliny, řasy nebo bakterie, jí umožňuje absorbovat část emitovaného CO2 biogenního původu a část této fosilie zapojené do výrobního systému. To je důvod, proč, ačkoli jsou zemědělské a živočišné systémy zdrojem skleníkových plynů, agroekosystémy mohou absorbovat část emisí cyklickým tokem regulovaným nepřetržitou výměnou mezi rostlinami, zvířaty a okolním prostředím.

Emise sníženy o 49 milionů tun ekvivalentu CO2 za 10 let

Na základě oficiálních údajů zveřejněných Istituto Superiore per la Protezione e la Ricerca Ambientale (ISPRA) v letech 1990 až 2020 aplikovali italští vědci tyto nové metody na emise metanu ze všech italských řetězců chovu hospodářských zvířat. Poté porovnali výsledky s výsledky získanými pomocí starých metodických postupů. Došli k závěru, že novým, přesnějším způsobem výpočtu dochází k výraznému snížení emisí a dokonce i negativizaci ekologické stopy. Pokud se podíváme na kumulativní příspěvek italské živočišné výroby ke globálnímu oteplování za posledních deset let – emise metanu a oxidu dusného – s použitím nových metrik se tato hodnota snižuje resp. je záporná: z +206 milionů tun ekvivalentu CO2 vypočteného starou metodou (GWP*) na -49 milionů tun odhadovaných podle metodiky GWP*.

Kalkulační modely nejsou nikdy dokonalé

Někteří odborníci z jiných zemí však přehnaný optimismus krotí. S GWP* vycházejí pozitivně emise z chovu hospodářských zvířat s relativně velkým množstvím metanu, ale podle nizozemského odborníka na klima Theuna Vellinga, což je výzkumný pracovník ve Wageningen Livestock Research, zůstává GWP* "jen" novou výpočtovou metodou. Podle něj má každá metoda své výhody a nevýhody a výsledek není nikdy dokonalý. Italský výpočet tedy podle Vellinga není ani tak důkazem toho, že chov hospodářských zvířat může pomoci v boji proti změně klimatu, ale spíše číslem, které naznačuje, že snížení emisí metanu má smysl, protože tam lze snadno dosáhnout "zisků".

*******************************************************************************

Související články:

Nízkoemisní burger díky tasmánským mořským řasám
Novozélandští farmáři budou platit daně z emisí metanu
Evropa chce kategorizovat velkochovy zvířat
Krmný doplněk snižující produkci metanu i v EU
Nižší konzumace hovězího masa klima neochrání
EU: už žádné kácení lesů kvůli produkci masa
Krmný doplněk snižuje produkci metanu
Snižování emisí metanu v zemědělství
Microsoft podporuje farmáře při ukládání CO2 do půdy
Brazilské odlesňování deštných pralesů a Čína
Pastevní chov skotu jako prostředek ke zvrácení dezertifikace
Emise z výkalů skotu jsou nižší než se myslelo
Konzumace masa ovlivňuje životní prostředí, ale krávy neničí klima
Maso je pro výživu lidstva zásadní a veganství není více ekologické
Číňané výzvy k omezení konzumace hovězího ignorují
Záchrana Amazonie versus fake news
Kde nakupuje maso vy?
Nový výzkum: emise metanu z hospodářských zvířat nemají žádný prokazatelný vliv na klima
Přežvýkavci a skleníkové plyny - mýta a fakta
Dopady snižování emisí na sektor zemědělství
Intenzifikace výroby vede ke snížení uhlíkové stopy
Spočítejte si uhlíkovou stopu vašeho hospodaření
Nový revoluční objev odstraňování metanu
Evropské zemědělské emise
Nižší spotřeba masa nemusí vždy být ekologičtější
Intenzifikace snižuje emise CO2 na jednotku produktu
Nebezpečné krávy

Příloha:

Italská studie.pdf, 2 MB
Recalculating the global warming impact of italian livestock methane emissions with new metrics

Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz