Česká verze English version Homepage Kontakty Plemenná kniha webKUMP Junior team MilujuHovězí.cz

Hlavní nabídka
Novinky
Dotace (617)
Legislativa (255)
Šlechtění (365)
Výběry býků (527)
Výstavy (442)
Zdraví (330)
Pozvánky (594)
Zajímavosti (368)
Ze svazu (708)
všechny novinky
ČSCHMS
Zápisy
Odchovny PB
Legislativa
Šlechtění a PK
Dotace, programy
Akce, výstavy
Kontakty
Odkazy
Hovězí maso
Burza zvířat
Plemenná kniha
webKUMP

Plemena
Aberdeen angus
Belgické modré
Blonde d'Aquitaine
Galloway
Gasconne
Hereford
Highland
Charolais
Limousine
Masný simentál
Piemontese
Salers
Aubrac
Parthenaise
Shorthorn
Texas longhorn
Bazadaise
Wagyu
Vosgienne
Rouge des Prés
Andorrské hnědé
Dexter
Pinzgauer
Chianina
Uckermärker
06.03.2019
Program péče o krajinu přijímá nové žádosti
Ministerstvo životního prostředí (MŽP) vyhlašuje výzvu pro příjem žádostí o poskytnutí finančních prostředků z Programu péče o krajinu, konkrétně z Podprogramu pro zlepšování dochovaného přírodního a krajinného prostředí (PPK B) a Podprogramu pro zabezpečení péče o ohrožené a handicapované živočichy (PPK C). Program slouží k udržení a zlepšování dochovaných přírodních i kulturních hodnot krajiny, zajišťuje management cenných přírodních lokalit a podporuje další neinvestiční jednoletá opatření v krajině menšího rozsahu.
 MŽP

06.03.2019
Jak poznat kvalitní české hovězí?
Jak poznat kvalitní české hovězí s jasnou deklarací původu? Je to vcelku jednoduché - kupujte maso označené 4x Česká republika (nebo CZ), ale současně takové, které je označené i ušním číslem zvířete a ne pouze skupinou zvířat!! Jen tak přesně víte, co kupujete a z jakého kusu maso pochází. Jak ukazuje náš příklad - mladý býk s číslem CZ781208052. Toto číslo můžete zadat na www.hovezimaso.cz a tam si vše ověřit. Býk narozen 18.12.2017, poražen 18.2.2019, plemeno T100 = charolais. Tedy opravdu maso z mladého býka a navíc masného plemene a již odleželé. To už lze pokazit jen špatnou kulinární úpravou.
 ČSCHMS

06.03.2019
Inseminační kurz - možnost účasti
Střední škola zemědělská a veterinární Lanškroun pořádá ve dnech 21. až 25. března 2019 odborný kurz zaměřený na inseminaci u skotu. Přihlásit se můžete do 13. března 2019. Kurz zahrnuje 4 dny teoretické a praktické výuky, pátý den je zakončen zkouškou před odbornou komisí. Cena inseminačního kurzu je 6.600 Kč včetně DPH. Další informace a on-line přihlášku naleznete v přiloženém odkazu.
 Kamil Malát

05.03.2019
První letošní číslo svazového zpravodaje vydáno
Dnes bylo odesláno do tisku první číslo letošního Zpravodaje ČSCHMS. Březnové číslo je v šestadvacetileté historii vydávání tištěného svazového časopisu doposud nejobsáhlejší. Na 76 barevných stranách (plus 32 stran příloh s "topkami" býků a krav) najdete opět to nejzajímavější z chovu a šlechtění masného skotu z domova i ze světa. Vedle článků věnujících se plemenářství a genetice nemůže chybět tradiční reportáž, výsledky výběrů býků, články o hovězím mase či příspěvek mapující famózní úspěch na pařížské výstavě Simagena. Nechybí ani druhý díl obsáhlého článku o plemeni wagyu, informace o nadcházející národní výstavě či další pokračování nepravidelného seriálu o méně známých plemenech.
 Kamil Malát

04.03.2019
Projekt na eliminaci parazitóz startuje
Do projektu "Monitoring původců helmintóz v chovech masného skotu a analýza anthelmintické rezistence a genetické diverzity", který byl pro přihlašování chovatelů otevřen v polovině ledna (detaily zde), se do dnešních dnů zapojilo bezmála 100 chovatelů. Nyní je vše připraveno k faktickému rozjedu - metodické návody pro odběry jsou finalizovány, materiál do laboratoří je nakoupen, vzorkovací sety potřebné k odběru vzorků jsou připraveny a chovatelům budou rozeslány nejpozději do půlky března. Další podrobnosti najdete v následujícím článku.
 Kamil Malát

04.03.2019
Jak se vyznat ve značení hovězího masa
Dodnes živá kauza s prodejem polského hovězího masa z nemocných zvířat vyvolala nebývale intenzivní zájem médií o kvalitu potravin. V této souvislosti zaznívá stále častější apel na upřednostňování českých výrobků, což je bezpochyby chvályhodné. Již méně se ale hovoří a píše o tom, jak se vlastně ve značení hovězího masa vyznat, jak české maso rozpoznat a co vše musí být na etiketě vlastně uvedeno. Poučky, že vše musí být v souladu s legislativou, asi moc zákazníků neocení. Pojďme si tedy na konkrétním příkladu starší etikety jednoho balíčku hovězího názorně ukázat, co za informace na ní zákazník najde.
 Kamil Malát

01.03.2019
První turnus výběrů býků v číslech
První turnus výběrů plemenných býků je téměř za námi. Zbývá zhodnotit už jen 13 býků u Františka Farky, který má díky účasti na pařížské výstavě Simagena výběry naplánované až na počátek března. Výběry a aukce až na pár výjimek provázelo nezvykle teplé a slunečné počasí, doufejme, že při druhém turnusu nebude větší zima. V prvním kroku se doposud představilo 380 býků. Z nich bylo do plemenitby vybráno 313 býčků, 62 bylo vyřazeno a 5 mladých býčků bylo odročeno. Tradiční detailní rozbory najdete na webu i v právě dokončovaném prvním čísle svazového zpravodaje. Fotky nejlépe hodnocených býků najdete zde, výběr z nich se pak objeví i ve zpravodaji.
 Kamil Malát

01.03.2019
Švýcarsko hostí další jednání masného simentála
Ve dnech 6. – 7. dubna 2019 se ve švýcarském Bruneggu ve Vianco Areně uskuteční další ročník švýcarské národní výstavy masného skotu - Swissopen. V rámci dvoudenního programu se na ní představí 18 masných plemen. Součástí programu bude rovněž zasedání pracovní skupiny pro masného simentála (Fleckvieh-Simmental Fleisch), která funguje při Evropské simentálské federaci (ESF). Česká republika je od založení této platformy velmi aktivní, sama zasedání této skupiny v ČR opakovaně organizovala, několikrát se jednání této skupiny účastnila a ani v tomto případě tomu nebude jinak.
 Kamil Malát

28.02.2019
ČSCHMS přistupuje k tisku ZO na ceninový papír
Aby bylo znemožněno či přinejmenším výrazně znesnadněno neoprávněné vydávání a kopírování zootechnických osvědčení (ZO) přistupujeme s platností od 1. března 2019 k tisku těchto dokumentů plemenné knihy na speciální ceninový papír s čtyřmi ochrannými prvky (vodoznak s lipovými listy, hologram, giloš a barevná vlákna ve struktuře papíru svítící pod UV světlem). Tento papír byl vytištěn Státní tiskárnou cenin, s. p. speciálně pro náš svaz pro potřeby vydávání zootechnických osvědčení.
 Kamil Malát

27.02.2019
Cicero se na stupně vítězů nedostal
Ve středu 27. února se na pařížském výstavišti Simagena konal šampionát plemene limousine. Českou republiku na něm zastupoval jediný reprezentant - František Farka se svým týmem spolupracovníků. Ti měli nelehký úkol s jejich plemenným býkem Cicero z Todně P (ZLM 954) obstát v extrémně těžké konkurenci dalších šesti plemeníků, kteří se v této kategorii divákům představili. Perfektně připravený a Katrin Podzemnou bezchybně předvedený Cicero se bohužel mezi tři nejlepší oceněné býky nenominoval. Skončil pravděpodobně na 4. místě, ale přesné umístění neznáme, neboť francouzský sudí Stephane Lescure vyhlašoval vždy pouze první tři pozice. I tak se jedná o vynikající prezentaci českého limousina v kolébce plemene. Děkujeme a chovateli samozřejmě gratulujeme. 🇨🇿 👏🏻
 Kamil Malát

Strana:  «  173  174  175  176  177  178  179  180  181  182  183  » 
  Vyhledat na webu ČSCHMS:
  Přihlášení do MaSkota:
  Novinky emailem:
Chcete být pravidelně informováni o novinkách na tomto webu? Stačí pouze zadat Vaši emailovou adresu.
  Kalendář akcí:
Duben 2025
  1  2  3  4  5  6 
 7  8  9  10  11  12  13 
 14  15  16  17  18  19  20 
 21  22  23  24  25  26  27 
 28  29  30     
  Počet členů ČSCHMS:
Aktuální počet členů ČSCHMS: 1183
z toho: 698 řádných • 473 zájmových • 12 čestných (stav k 12.10.2024)
» Přihláška do ČSCHMS zde «
  Navštivte spřátelené weby:
  Tržní zpravodajství:
Zprávy SZIF a ČMSCH o trhu se skotem a hovězím masem:
» cenová hlášení - JUT skot «
» zprávy z trhu s hovězím «
» statistiky - počty skotu v ÚE «
  Oblíbené plemeno:
Nevyhovuje Vám fotka v záhlaví webu? Chcete si změnit vzhled stránek? Vyberte si níže Vaše oblíbené plemeno...
AA BM BA GA GS HE HI
CH LI MS PI SA AU PA
SH TX BB WA VV MM DX
Informace obsažené na webu cschms.cz nesmí být zvěřejněny bez souhlasu autorů. Prohlížením webu souhlasíte s právními podmínkami
Obsah webu: © 1991, 2006 Český svaz chovatelů masného skotu   Design & application: © 1999, 2006 WA.cz